• Una nova edició del Saló que tindrà lloc el primer cap de setmana de març, de l’1 al 3 de 2024 en Fira València i que arriba sota el lema “Vinyetes des de la perifèria”
• Autors com Marc Torices, Julia Cejas, Keko, Carlos Portela, Paco Roca, Raquel Gu, Beñat Olea, Sebas Martín, i els britànics Bryan i Mary Talbot, primeres figures confirmades.
València, 17 d’octubre de 2024.- La il·lustradora i autora valenciana, Laura Pérez, ha sigut l’encarregada de descobrir el cartell que representarà l’edició del Saló del Còmic de València de 2024. En la seua obra, Pérez ha immortalitzat “un univers on convergeixen totes les vinyetes que coexisteixen en l’amplie món del còmic”. I amb el qual, a més, ha volgut “obrir una finestra que convide als visitants a vindre al saló i endinsar-se en un món màgic on prima la imaginació”.
La presentació ha comptat amb l’assistència de la presidenta de l’Associació d’Editors del País Valencià, Àfrica Ramírez; Álvaro Pons, director de l’Aula de Còmic de la Universitat de València i de la Càtedra d’Estudis del Còmic, Fundació SM-UV, i els principals representants del Saló, el seu director, Armant Nsue, i el director de continguts, Daniel Tomás, que han avançat les novetats i llista d’autors que, de moment, assistiran al Saló.
Amb este acte, el Saló del Còmic de València ha donat el seu tret d’eixida cap a una edició que tindrà lloc de l’1 al 3 de març de 2024 i que arriba sota el lema “Vinyetes des de la perifèria”. Una temàtica que segons va explicar Nsué destaca “l’enfocament en les indústries del còmic allunyades dels grans centres culturals, subratllant la riquesa d’estes manifestacions menys visibles, però igualment fascinants”. A més, va assenyalar l’àmplia gamma de continguts que conviuen en el Saló i que abasten des de còmic a la cultura asiàtica, cosplay, activitats per a xiquets, tallers, escenari principal, sèries, i molt més, convertint la cita “en un dels esdeveniments culturals i d’oci familiar de major rellevància a nivell internacional”’.
Abans d’avançar els continguts propis del Saló, Àfrica Ramírez, va expressar el seu suport continu al Saló destacant la importància que ofereix en facilitar la participació agrupada de les editorials de còmic de la regió. Per part seua, Pons va emfatitzar “el paper crucial del Saló del Còmic de València en el context del còmic valencià i va subratllar la importància d’acostar el còmic a un públic més ampli”. Així mateix, va destacar la contribució cultural que este esdeveniment brinda i la col·laboració de l’Aula de Còmic i la Càtedra d’Estudis del Còmic en l’organització, incloent-hi la coordinació dels cada vegada més reconeguts premis Antifaç.
Daniel Tomás ha sigut l’encarregat d’anunciar els continguts que tindran lloc en el Saló per a gaudi de tots els amants del còmic i l’obra gràfica, però també activitats d’oci per a tota la família.
Quant a la programació de còmic, va avançar alguns dels convidats confirmats, incloent-hi Laura Pérez, com Marc Torices, autor d’un dels més destacats còmics espanyols de l’any, ‘Cornellius’; Julia Cejas, autora valenciana que acaba d’editar “Hanami”; Keko, autor veterà d’indiscutible trajectòria i que recentment ha publicat la inquietant ‘Contrition’; Carlos Portela, destacat guionista del món audiovisual (Velvet Col·lecció) i del còmic; el reconegut Paco Roca; Raquel Gu, il·lustradora i autora de còmics com ‘L’edat estupenda’; Beñat Olea que arriba amb la seua novetat ‘Eki en els núvols’, i Sebas Martín amb el seu últim títol ‘Que la fi del món ens enxampe Ballant’, entre alguns dels autors nacionals. Per la part internacional, seran els britànics Bryan i Mary Talbot.
Exposicions amb la mirada a la perifèria de la producció cultural en industrial del còmic
En esta edició, el Saló obri la seua mirada a la perifèria de la producció cultural i industrial del còmic mitjançant dues exposicions. Kubuni, narratives gràfiques de l’Àfrica, és el nom d’una d’elles, es tracta d’una mirada al còmic africà, en el que suposa una oportunitat única per al públic valencià d’acostar-se a esta fascinant i desconeguda realitat que sorprendrà per la seua riquesa i varietat. La mostra ha sigut comissariada per Joëlle Epée Mandengue, autora, curadora i directora de BililiBD Festival en República del Congo, i Jean-Philippe Martin. Esta mostra arriba a València amb l’ajuda de l’Institut Francés de València.
L’altra mirada a les perifèries arribarà amb l’exposició La historieta mexicana d’anada i tornada, comissariada per Laura Nallely Hernández Nieto, investigadora d’historieta mexicana i professora de la Universitat Autònoma Metropolitana – Xochimilco. L’exposició ha sigut realitzada en col·laboració amb la Llicenciatura en Comunicació Social de la Universitat Autònoma Metropolitana – Xochimilco i la Càtedra del Còmic de València.
Molt més que còmic
Quant a les altres activitats, Tomás ha destacat l’àmplia varietat d’àrees temàtiques del Saló. Una de les novetats tindrà lloc en la zona de Cosplay que presentarà quatre grans concursos, amb atractius premis en joc. Així mateix, l’esdeveniment comptarà amb la presència de destacats convidats en àrees com el món del cinema i les sèries, així com creadors de contingut per a xarxes socials. A més, es brindaran guies didàctiques per a centres escolars i es durà a terme un concurs escolar dedicat en esta edició al creador de Mortadelo i Filemó, Francisco Ibáñez.
La zona de Joc & Rol, jocs de taula i rol, tindrà un lloc destacat en el Saló i oferirà exhibicions, demostracions, tornejos, xarrades i presentacions a càrrec de professionals convidats. En este sentit, durant el mes de desembre, tindrà lloc la Jornada Joc & Roll organitzat per l’IVAM on se celebraran tallers i jornades tècniques sota eixa temàtica.
El Saló del Còmic de València 2024 promet ser un emocionant i divers aparador de la cultura pop i el món del còmic, així com un lloc de diversió per a tota la família. L’esdeveniment ja ha activat la venda d’entrades en el seu lloc web en la qual anirà actualitzant els nous continguts periòdicament.
- info: www.saloncomicvalencia.com