• La cita ha posat el focus en la necessitat una innovació sistèmica i col·laborativa entre empreses i institucions
• La Comunitat Valenciana és la que més ha crescut en col·laboració entre empreses i públic-privada
• S’han donat a conéixer demostradors de robots col·laboratius, el vehicle Hyperloop o solucions plant based, entre altres novetats
València, 15 de desembre de 2022.- Una cita que ha reunit a tots els agents de les tecnologies innovadores, en la qual han pogut fer networking, intercanviar experiències, contrastar i descobrir de manera pràctica els avanços més nous que pot aportar el talentós i nodrit ecosistema innovador i emprenedor valencià al teixit productiu. Així ha sigut el ‘Inndromeda Tech Day’ que l’Aliança en Tecnologies Innovadores de la Comunitat Valenciana ha celebrat aquest dijous, 15 de desembre, en Fira València per a deixar clar que la innovació és clau i ha de ser sistèmica i col·laborativa entre empreses i institucions.
Xicotetes, mitjanes i grans empreses, institucions, centres referents en tecnologies disruptives…més de 400 professionals s’han donat cita en la trobada de tecnologies innovadores més important de la Comunitat, finançat per l’Agència Valenciana d’Innovació (AVI). Així, el principal objectiu d’aquest espai ha sigut posar en valor les últimes innovacions desenvolupades per entitats i empreses, així com la seua aplicació i implementació en el teixit productiu per a millorar la seua productivitat i la qualitat dels seus productes i serveis.
Les tecnologies habilitadores, en paraules del president d’Inndromeda, Fernando Saludes, qui ha inaugurat la jornada, són “imprescindibles per a les empreses i Inndromeda treballa per a accelerar aquest procés d’implementació. La cooperació entre tots els agents de la innovació ens permet complementar-nos per a escalar a altres lligues a nivell internacional i aconseguir l’excel·lència. Inndromeda és una aliança integrada per tots els actors valencians amb l’objectiu de fer la innovació tangible i que aquesta tinga un impacte econòmic, social i mediambiental”.
El vicepresident executiu de l’AVI, Andrés García Reche, per part seua, ha posat en relleu que l’origen d’Inndromeda respon precisament al context actual d’irrupció de noves tecnologies que marcaran les tendències. “El futur es defineix pel que fem, per això els qui posseeixen el coneixement tenen la capacitat de transmetre’l a les empreses, a la societat. La innovació va molt més allà de la digitalització, és molt complexa, i el paper d’Inndromeda és precisament guiar i acabar amb la confusió que hi ha al voltant d’aquests conceptes, aglutinar al món empresarial i als centres habilitadors de tecnologies”, ha explicat.
Robots col·laboratius, el vehicle Hyperloop o solucions plant based, entre altres novetats
Demostradors dels robots col·laboratius de la plataforma LogiBlock, del vehicle Hyperloop que ens trasllada al transport “del futur” o de la via per a patinets elèctrics que augmenta la seguretat viària ARGOS. Són només alguns dels projectes disruptius que els assistents han pogut descobrir en la zona de demostració, entre altres nombroses solucions en els àmbits de la Intel·ligència Artificial i computació, tecnologies industrials avançades, ciberconectividad i ciberseguretat, micro i/o nano electrònica i fotònica, biotecnologia i ciències de la vida o materials avançats i nanotecnologia.
A més de l’exhibició, s’han dut a terme diferents ponències i taules redones en les quals s’han abordat les claus per a impulsar les tecnologies disruptives a les empreses, a més de visibilitzar alguns casos d’èxit d’empreses de la Comunitat Valenciana. En aquest sentit, el professor investigador de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques, Javier Quesada, ha posat en context alguns de les últimes dades de R+D o TIC sobre la situació d’Espanya i la Comunitat durant la primera ponència del dia.
“A Espanya s’innova i es generen nous productes, tenim molta població amb formació superior i treballadors que continuen formant-se al llarg de la seua carrera laboral, però encara estem per davall de la mitjana europea quant a col·laboració entre empreses, així com en col·laboració públic-privada. El positiu és que la valenciana és la comunitat que més ha crescut i millorat en els últims anys, concretament 7,8 punts entre 2014 i 2021”, ha subratllat Quesada.
Des de noves solucions de ciberseguretat híbrida fins al canvi cultural empresarial o la necessitat de recursos i temps necessari que requereixen els projectes d’innovació. Les estratègies d’innovació tecnològica empresarial han centrat el primer espai de debat de la cita moderat pel periodista Eugenio Mallol, en el qual han compartit reflexions i experiències el director de R+D i Millora Contínua de Grup Gimeno, José Guillermo Berlanga; el director d’Innovació de Factor Enginyeria i Degollatge, Alfredo Giménez; la Sènior Project Manager de Grup Alacant, Elena López; el Distinguished Research Fellow Microbiome d’ADM Biopolis, Daniel Ramón; i el director de Consultoria S2 Grup, Fernando Seco.
En un context tan incert, o corres o estàs fora. Aquesta ha sigut la principal conclusió de la segona taula redona de la trobada, en la qual han compartit les seues experiències d’innovació disruptiva el CEO en Darwin Bioprospecting, Manel Porcar; el director general en Dismuntel, Miguel Calpe; el CEO en Sciling German Sanchís; i el soci director en Kerionics, Fernando Colón. Des de solucions amb microorganismes per a aplicació industrial, produir pell vegana o productes plant based, acostar la tecnologia electrònica a les empreses de diferents sectors o produir elèctrodes sòlids, fins a la inquietud de portar la ciència de la llengua i la traducció automàtica a la societat.
Ciència de dades per a la cura de la salut: casos d’èxit gràcies a la col·laboració
En la mateixa línia, també s’ha celebrat la 8a edició de TIC salut, organitzada per BIOVAL i Inndromeda. Amb el títol ‘Ciència de dades per a la cura de la salut’, s’han presentat grans projectes d’explotació de dades sanitàries el desenvolupament de les quals ha sigut possible gràcies a la col·laboració entre diferents tipus d’entitats. Així mateix, s’han donat a conéixer les noves tendències i oportunitats generades en el sector amb l’aplicació de la Intel·ligència Artificial i el Big Data, així com la gestió de les dades sanitàries de pacients i la seua protecció.
I és que la innovació col·laborativa ha permés impulsar eines i plataformes capaces d’analitzar milers de dades en temps real que permeten als gestors i professionals sanitaris la presa de decisions basades en la seua avaluació i, d’aquesta manera, agilitzar processos i diagnòstics. Tot això amb l’objectiu d’impactar positivament en la societat
Entre els socis que han fet possible aquest esdeveniment es troben INCLIVA, ISABIAL, Fundació Hospital Provincial de Castelló, Consell de Cambres Comunitat Valenciana, AVIA, FEMPA, CEV, AIDIMME, AIJU, AIMPLAS, AINIA, AITEX, CEU UCH, CSIC, FEMEVAL, FIHgU, FISABIO, IBV, IIS La Fe, INESCOP, ITC, ITE, ITENE, ITI, REDIT, UA, UCV, UJI, UMH, UPV, UV i VALMETAL.