Forinvest ha obert les seues portes aquest matí i ha inaugurat la seua quinzena edició, la del seu aniversari, recuperant de nou el networking en un ambient molt animat amb corredors i ponències plenes.
En aquesta primera jornada, en la qual es recupera la presencialitat del certamen, han tingut lloc interessants debats entorn del finançament europeu i a la transformació i recuperació econòmica. A més, també s’ha parlat de política d’innovació de la mà de la ministra Diana Morant.
València, 4 de març de 2020.– Forinvest ha obert hui les seues portes posant el focus en temes de màxima actualitat, amb corredors i ponències plenes i amb un ambient en el qual es notava les ganes de fer networking de nou cara a cara. En aquesta primera jornada s’ha emportat a debat el finançament en entorns cada dia més canviants, els fons europeus, la transformació digital, la innovació o la inversió socialment responsable.
Grans ponents s’han pujat als escenaris per a reflexionar i compartir amb els assistents sobre aquestes i altres matèries. Una d’elles ha sigut la ministra de Ciència i Innovació Diana Morant, que ha participat en el primer esmorzar de treball del Fòrum Forinvest. “Hem d’augmentar els nivells d’inversió en I+D+i”, ha assegurat la ministra Morant durant la ponència dels esmorzars de treball, en la qual també ha parlat dels Projectes Estratègics de Recuperació i Transformació (PERTE) on el sector públic i el privat treballen junts amb un objectiu comú: “ser un estat sobirà en innovació”, ha assenyalat.
Poc abans, Morant ha realitzat un recorregut per l’exposició comercial de Forinvest per a conéixer de primera mà les diferents propostes dels propis expositors. La ministra ha estat acompanyada en aquesta visita institucional pel president de Forinvest i conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, al costat del vicepresident de Forinvest i director general de l’Institut Valencià de Finances Manuel Illueca i el director general de Fira València, Enrique Soto, entre altres.
Recuperació econòmica i transformació tecnològica
“La COVID-19 ha reforçat el paper dels instituts de crèdit públics com a peça fonamental de suport empresarial”. Així ho remarcava en la seua ponència el president de l’ICO Jose Carlos García de Quevedo. El conseller Vicent Soler ha afegit que institucions com l’ICO són un instrument essencial per a recuperar l’economia.
Després d’aquesta primera ponència, es desenvolupava una taula en la qual s’analitzaven fons europeus Next Generation, dirigits a empreses i autònoms. “La situació econòmica actual no és molt diferents a altres crisis esdevingudes amb anterioritat a Espanya”, ha remarcat José Vicente Morata, president Consell Cambres Comunitat Valenciana i moderador d’aquesta taula. “Crec que les empreses espanyoles seran capaces de reinventar-se”, ha afegit, al mateix temps que deia que el finançament europeu és essencial per a la transformació social.
La comunicació, la digitalització, la tramitació i un assessorament personalitzat han sigut els pilars destacats per totes les entitats bancàries, entre les quals es trobaven Banc Sabadell, CaixaBank, Santander i Ibercaja.
Ciberseguretat, innovació i teletreball en l’Innovation&Fintech Fòrum
“Estem vivint en l’era de la innovació. Aquells que no s’actualitzen quedaran fora del mercat”. Aquesta ha sigut una de les primeres frases que s’escoltava en l’Innovation & Finntech Fòrum. Una línia en la qual coincideixen molts dels ponents que es pugen a aquest escenari.
El crim organitzat en el ciberespai i en les finances i la seguretat empresarial en el teletreball van ser els temes que es van traure a debat en la presentació de l’United Nations International Computing Center (UNICC), la divisió de seguretat de l’ONU que té una de les seues seus en la localitat valenciana de Quart de Poblet.
A més, aquest fòrum també ha comptat amb els importants Elevators Pitches, en els quals start ups compten les seues iniciatives i busquen finançament entre els grans inversors. Sobre això s’ha parlat en la taula “Ecosistemes robustos. Connectant startups, inversors i administració”, en la qual ha participat la fundació València Activa, CaixaBank, Insomnia, l’Institut Valencià de Finances o l’associació Bigban, entre altres.
Aforament complet en el Fòrum Internacional del segur
Un dels punts calents del certamen ha sigut el Fòrum Internacional de l’Assegurança, a la qual han assistit en massa els professionals del sector. Durant la inauguració d’aquest espai, el conseller d’Hisenda i Model Econòmic ha assegurat que “el Fòrum Internacional de l’Assegurança contribueix brillantment a l’èxit global del certamen”. “És un pilar fonamental del sector financer”, ha conclòs.
En aquest fòrum s’ha celebrat, per exemple, una taula redona en la qual s’ha reflexionat sobre l’evolució de la mediació en un entorn post pandèmic, una ponència a càrrec de Mapfre.
Així mateix, en aquest fòrum s’ha fet lliurament del premi a la Mediació 2022, que ha guardonat a la Corredoria d’Assegurances CENTECO, representada per Wifredo Valls i Gerardo Fortuño.
Invertint en Fons Sostenibles
D’altra banda, el Fòrum de Finances Personals va abordar la projecció que en l’actualitat tenen els fons d’inversió socialment responsables; i ho va fer en una intensa taula de debat moderada per Araceli de Fruits (EAFI) i que va comptar amb la participació d’Ana Rivero (Santander Asset Management), Guillermo Uriol (Ibercaja Gestió) i Carlos Garay (Sabadell Urquijo Gestión). En aquesta taula de debat s’ha remarcat que la inversió socialment responsable (medi ambient, socialització o governança) suposa ja un de cada cinc fons en actiu actualment a Espanya. “Ha multiplicat per 10 el seu impacte en els últims anys”, asseguraven en la taula.
Així mateix, i com cada edició, la plaça de l’assessor ha tingut un gran ambient gràcies a les interessants ponències que allí s’han impartit. No en va és el punt de trobada de l’assessor fiscal i un fòrum de coneixement per on passen un gran nombre d’experts i on hui s’ha debatut sobre gestió per a reduir les càrregues administratives, entre molts altres temes.
Forinvest compte com event partners amb Santander, CaixaBank, Sabadell, Ibercaja i la Generalitat Valenciana a través de l’Institut Valencià de Finances (IVF), mentre que Mapfre és l’asseguradora oficial. L’Ajuntament de València és patrocinador d’aquesta convocatòria, que a més compta amb la col·laboració de nombroses empreses, associacions i col·lectius professionals.