Simuladors de ‘mort virtual’ després d’un accident laboral, exoesquelets o ponències sobre la fòbia a la tecnologia seran alguns de les innovacions que es mostraran des del dimecres en el certamen Laboralia.
València, 13 febrer 2023.- Fira València acull aquest dimecres i dijous una nova edició de Laboralia, el certamen de referència en Prevenció, Benestar i Seguretat Laboral que mostrarà les últimes innovacions d’un sector reforçat després de la pandèmia i que aposta clarament per la digitalització dels seus processos.
Així, la fira, que compta amb l’impuls de l’INVASSAT, reunirà en el seu vessant expositiu a una trentena de companyies del sector i institucions i organismes representatius en el seu vessant expositiu mentre que seran prop d’un centenar de ponències, xarrades i jornades les que es desenvoluparan al llarg de les dues jornades de Laboralia.
Tal com apunta la presidenta del saló i directora general de Treball i Benestar Laboral de la Generalitat Valenciana, Elvira Ródenas, “Laboralia 2023 mostrarà experiències innovadores que permeten donar solucions als reptes als quals l’evolució tecnològica i les noves formes de treball ens plateja en matèria condicions saludables en el treball”. Al seu judici, “la transició verda i digital és un dels desafiaments més importants que té per davant la indústria i aquesta només pot abordar-se a través d’una labor creixent en matèria d’innovació, també en matèria de seguretat i salut en el treball”.
De la mort virtual als exoesquelets
Serà un aparador molt innovador i amb solucions tecnològiques per a avançar en la prevenció. Per exemple, destaquen unes avantguardistes eines tecnològiques que recreen diferents escenaris virtuals submergint a l’usuari en situacions en situacions que en la vida real suposarien un risc en el seu àmbit laboral i fins i tot arribar a morir virtualment.
En aquest àmbit digital en Laboralia també es podran veure diferents solucions de coordinació d’activitats empresarials, des de l’automatització de la càrrega de documents comuns o la implementació d’eines tecnològiques especialitzades d’emmagatzematge, organització i arxiu. També destaca la presentació de plataformes per a la digitalització fàcil i integral de la gestió de SST a través d’eines responsive, modular, multidioma, amb experiència òptima d’usuari i personalitzable.
D’altra banda, en Laboralia també es podran mostrar alguns avanços en matèria d’equips de protecció individual (EPI’s), com un exoesquelet econòmic i assequible per a les empreses i de gran utilitat en infinitat de sectors com l’hospitalari, assistencial, residencial, industrial, la construcció, logístic, magatzematge, manipulació de càrregues, sector agrícola, ramader o vitivinícola.
També destacarà un innovador comprovador d’ajust facial per a màscares, semimàscares i màscares autofiltrantes FFP3, FFP2 i FFP1 o noves propostes en solucions per a la rentada davant una exposició ocular o cutània a un producte químic.
Ponències sobre la ‘tecnofobia’ o el risc dels nanomaterials
D’altra banda, Laboralia també es caracteritza per un fort component congressual ja que els professionals i tècnics de la prevenció que visiten la fira aprofiten per a posar-se al dia sobre els últims estudis i avanços en prevenció. Enguany, Laboralia acollirà fins a un centenar de jornades tècniques, ponències i simposis entorn de diferents temàtiques i, de nou, amb el denominador comú de la digitalització i la tecnologia.
Aquestes trobades abordaran aspectes clau en el desenvolupament de la prevenció com són les noves aplicacions tecnològiques i la seua evolució futura, la salut mental, els últims avanços en solucions ergonòmiques o quin serà el paper d’organismes com les mútues en la seua relació amb l’INSST.
També abordaran, entre altres qüestions, els efectes del retorn al treball efectiu després d’una baixa per incapacitat temporal, els riscos de l’anomenat ‘tecnoestrés’ -riscos transversals, psicosocials i organitzacionals derivats de la utilització de tecnologies habilitadores- i la fòbia a la tecnologia o els problemes derivats de l’exposició als nanomaterials.
Totes aquestes jornades tècniques estan organitzades i impartides per organismes com l’INVASSAT (Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball), l’Associació de Mútues d’Accidents de Treball (AMAT), l’Institut de Biomecànica de València (IBV), UGT, FEMEVAL i l’institut tecnològic ITENE.
Premis Llum i Reconeixements Laboralia
Laboralia, a més, serà escenari dimecres que ve 15 del lliurament dels Premis Llum, organitzats per la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) i que reconéixer al col·lectiu d’empresaris el seu compromís amb la prevenció de riscos laborals i la seua integració en la gestió com a fórmula idònia per a salvaguardar la seguretat i salut dels treballadors. A més, just abans, Laboralia també farà lliurament dels seus Reconeixements Laboralia a les empreses i organismes amb més vinculació al certamen i al desenvolupament del sector.