Innovació i tecnologia per a tèxtils més ecològics i sostenibles es fusionen en el projecte VALHABITAT 2023

AITEX, en el marc de la celebració d’Home Tèxtils Premium by Textilhogar i “Feria Hábitat Vaéncia”, ha presentat el projecte que busca fomentar el disseny estratègic entre les empreses del sector tèxtil llar.
València, 21 de setembre de 2023.- La indústria tèxtil avança cap a la sostenibilitat gràcies a la innovació i la tecnologia, aquesta és l’essència del projecte VALHABITAT 2023 elaborat per AITEX després d’una exhaustiva investigació de tendències socials, mercat i producte en pro del disseny estratègic i sostenible per a les empreses de tèxtils per a la llar. La presentació ha tingut lloc en el marc de la celebració d’Home Tèxtils Premium by Textilhogar i Fira Hàbitat València durant la seua tercera jornada dins de l’ampli programa de conferències de l’Àgora nude.
Les encarregades de presentar el projecte han sigut Carmen Jover, directora del projecte i experta en tendències, disseny i gestió de producte tèxtil; Malén Segarra, dissenyadora industrial experta en investigació de tendències i desenvolupament de producte del sector tèxtil, al costat de Paqui Orihuel, dissenyadora de moda experta en investigació de tendències i desenvolupament de producte també del sector tèxtil. Juntes han presentat el Monogràfic de Tendències Tèxtil Llar 2024, que busca fomentar el disseny estratègic entre les empreses del sector tèxtil llar, proporcionant-los informació prospectiva de tendències tant qualitatives, les tendències en disseny, com a quantitatives, els estudis de mercat.
En ell han destacat sis tendències clau l’eix central de les quals és la llar, però hi ha una d’elles és considerada transversal a totes les altres, la tendència ECO-TECH INNOVACIÓ, que contínua en la cerca de nous materials i processos industrials més ecològics i sostenibles per mitjà de la innovació i la tecnologia. En aquest sentit, cal destacar l’ecodisseny com a clau per a impulsar el canvi en positiu cap a l’economia circular. Una tendència que utilitza materials reciclats o de base natural, innovació quant a tints i acabats tèxtils. La seua paleta de coleres són en tons inspirats en la naturalesa, tons suaus, neutres i materials en cru.
Així mateix, aquesta tendència continua amb la cerca de materials nous i de processos industrials més ecològics i sostenibles per mitjà de la innovació i de la tecnologia. L’ecodisseny serà clau per a impulsar el canvi en positiu cap a l’economia circular. Materials reciclats o de base natural, innovació quant a tints i acabats tèxtils. Paleta de color en tons inspirats en la naturalesa, tons suaus, neutres i material en cru.
Les altres cinc tendències que destaca l’estudi són herència cultural, versatilitat oberta, tecno-futur, expressió color i benestar conscient.
En el cas de l’herència cultural, cerca la necessitat de preservar el llegat cultural com a segell d’identitat pròpia en les llars, espais que reflecteixen un interés pel patrimoni cultural i artesania local. És una tendència inspirada en l’Art Nouveau, mescla de cultures i estils, amb motius gràfics ornamentals i barrocs per a crear ambients més bohemis. Les textures són artesanals i amb estils més rústics, per a ambients més bucòlics inspirats en la campanya anglesa. Colors envellits, tons foscos de fustes nobles contrastats amb tons més vius per a aportar un matís més avantguardista.
Per part seua, versatilitat oberta es fonamenta en espais multifuncionals que s’adapten als nous estils de vida amb productes modulars, i flexibles. Llocs on viure, treballar i gaudir. Amb productes versàtils amb solucions tant indoor com outdoor. Textures rústiques amb acabats funcionals, llisos, semilisos i tacte arrisse. Gràfics florals tipus aquarel·la, ratlles i geomètrics. Paleta de colors en verds, blaus i grisos amb contrast de colors molt vius.
La tendències tecno-futur és una clara aposta per la tecnologia i la innovació que condiciona espais d’estil futurista. Davant un consumidor que valora el nou com a esperança d’una mica millor, els tèxtils més clàssics i barrocs del sector del luxe evolucionen a textures subtils i elegants amb acabats inspirats en el metaverso. Estampacions abstractes, lluentors i degradats es presenten en una paleta de tons metàl·lics i nacrats, tons mitjans afruitats i combinacions de foscos fons de l’oceà.
Els valors d’expressivitat, personalitat i creativitat continuen sent presents en una altra de les tendències, expressió de color, que avança com una eina bàsica per a l’interiorisme i la decoració i els dissenyadors busquen per nous codis creatius per a donar resposta a un consumidor més versàtil. Tèxtils amb textures mullidas o detalls exagerats, gràfics variats i cridaners, sota un bany multicolor amb combinacions inusuals de colors saturats amb mitjos tons bàsics i nostàlgics.
I, finalment, la tendència benestar conscient, que destaca la necessitat del consumidor a continuar buscant solucions a un estil de vida hiperconectado amb una excessiva sobrecàrrega sensorial. En aquesta cerca, el valor de la llar i la tendència per un interiorisme acollidor continuen sent molt importants. Les textures seran una constant per a aportar calidesa als ambients més minimalistes. Els grafismes evoquen textures orgàniques amb motius clapejats, reixats i granulars. Destaquen els tons minerals suaus, els acabats mat i els tons vesprejar.
El projecte VALHABITAT 2023 compta amb el suport de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball de la Generalitat Valenciana a través de l’IVACE.
+info
https://www.feriahabitatvalencia.com/
https://www.hometextilespremium.com/

Desplaça cap amunt