L’ex JEMAD Félix Sanz Roldán clausura dos intensos dies de jornades i debat en els diferents fòrums de Forinvest, que ha aconseguit incrementar prop del 10% la seua xifra d’assistents i s’acosta als 5000 professionals del sector financer, empresarial i assegurador.
En la seua segona jornada, Forinvest ha posat el focus en les perspectives econòmiques per a aquest 2023 en el qual les entitats financeres es mostren optimista per la “resiliència i dinamisme” de l’economia espanyola encara que adverteixen del risc que no arribe el crèdit, sobretot, a les pimes.
El fòrum també ha acollit una trobada d’oportunitats de negoci en el mediterrani amb representes de Grècia, Xipre, Portugal i França així com la intervenció de la ‘trendy’ novaiorquesa establida a València, Natalia Allen, i la lliçó sobre emprenedoria de la Premi Jaume I Ángela Pérez.
València, 9 de març 2023.- Forinvest ha tancat hui la seua setzena edició amb un notable èxit d’assistència i la plena consolidació i normalització del fòrum després de les dues últimes edicions condicionades encara per la pandèmia. Forinvest 2023, en aquest sentit, ha tornat amb força i amb un increment d’assistents entorn del 10% respecte a l’última edició, acostant-se d’aquesta manera i de nou a la xifra de 5000 professionals registrats. L’èxit de Forinvest, a més, s’ha consolidat en l’altíssima qualitat del més d’un centenar de ponències i conferències celebrades en tot just 48 hores i la posada en marxa d’iniciatives com l’Innovation & Tech Fòrum Districte Digital, que ha abordat alguns dels temes més disruptius de la cita. Un èxit que la directora de Forinvest, Maria José Puigcerver, ha volgut posar en valor en el “treball invisible” de Fira València i el seu equip per a fer realitat aquesta edició de Forinvest.
Aquesta vesprada, el fòrum s’ha clausurat de manera oficial amb la ponència magistral de l’ex JEMAD i ex director del CNI, Félix Sanz Roldán qui, si en l’obertura de Forinvest el dimarts a la nit es va parlar de geoestrategia, en aquesta clausura s’ha abordat de nou aquesta temàtica, concretament entorn del “nou ordre mundial”, en paraules del general. Sant Roldán, va avançar que a Europa “l’ordre vindrà amb l’equilibri de poder”, entre els pols formats “que s’han posat d’acord” pels Estats Units d’una banda i la Xina per un altre, mentre que va avançar que “Rússia acabarà la guerra sent una potència irrellevant” i la Unió Europea “buscarà el seu posicionament entre tots dos”. En opinió del general, no existeix una amenaça de guerra entre els Estats Units i la Xina perquè comercialment tots dos es necessiten. Respecte al paper d’Espanya, l’ex JEMAD va apostar per enfortir el seu paper de “aliat” com el que desenvolupa en l’OTAN i va trobar a faltar “tal vegada” que en conflictes com el recent amb el Marroc o Algèria, haguera tingut més pes aquesta aliança.
Un escenari “optimista” per a 2023
La intervenció del general Sanz Roldán ha suposat el fermall d’or d’una segona jornada en la qual Forinvest ha entrat de ple en el seu vessant més analític i prospectiva sobre a realitat econòmica a curt i mitjà termini, una de les seues grans raons de ser, d’altra banda. En aquest sentit, de la mà del Confidencial i amb la presència del conseller d’Hisenda i Model Econòmic i president de Forinvest, Arcadi España, amb algunes de les entitats financeres més rellevants han aportat la seua visió sobre la conjuntura actual econòmica amb una visió, en general, “optimista i fins i tot millor de l’esperat després de les previsions realitzades en el segon semestre de l’any passat”. Bona prova d’això ha sigut l’anàlisi de Javier García Arenas (CaixaBank Reserch), que assenyala que en 2023 “es preveu una desacceleració, però no recessió, amb un increment del PIB del 1’3%, cosa que significa un creixement moderat”, que l’atribueix a les bones previsions turístiques, els fons Next Generation de la UE i un mercat laboral fort a causa de la baixa temporalitat. Per part seua, des de Santander, Juan Alfredo Cerruti i des d’un punt de vista més global, ha posat el focus en la inflació, “amb un 2022 que va ser l’any amb la major taxa de les últimes quatre dècades i un xoc d’oferta. Aquest 2023 estem convençuts que els Bancs Centrals reordenaran de nou els preus i els valors macroeconòmics”. Cerruti, a més, va destacar que enguany Espanya creixerà “el doble que l’Eurozona”, així com la “resiliència” del seu mercat laboral.
Mentrestant, des de l’àmbit del segur, Gonzalo Cadenas, de Mapfre Economics, prefereix parlar d’un “aterratge suau” de l’economia i adverteix que “el balanç de riscos encara està a la baixa i existeix probabilitat de crisi financera a causa de la política monetària i l’enduriment del crèdit”, per la qual cosa va apel·lar a la “cautela”. Pel seu costat, des de Banco Mediolanum, Mario Rapanello va optar per enfocar com a vectors de creixement variables com el “demogràfic, la sostenibilitat, el desenvolupament tecnològic i el ventall que s’obri amb el Metaverso”.
En l’àmbit més concret de la situació de les empreses, i específicament de les pimes, en aquesta segona jornada també s’ha debatut entorn de la situació de les mateixes i la problemàtica del seu accés al crèdit. Així, en una taula de treball en la qual ha participat veus autoritzades com Manuel Illueca (Institut Valencià de Finances) i representants del Santander, Cepyme, CaixaBank i l’empresa de risc Inbonis Ràting s’ha posat en evidència que, en l’actualitat “no existeix un perill de morositat” per part de les empreses encara que es va posar el focus en la “allau legislativa, l’encariment dels costos de finançament i la burocràcia que existeix a l’hora d’accedir, per exemple, als fons europeus”. En aquest sentit també es va posar sobre el tapet la problemàtica de sectors com el del taulell en el qual la llei de morositat condiciona les ajudes a les empreses i sobre el que han aparegut instruments de finançament com el del propi IVF.
Més enllà dels aspectes purament econòmics o financers, Forinvest també va diversificar hui la temàtica d’alguns dels seus continguts. Per exemple, va acollir per primera vegada un fòrum d’oportunitats de negoci als països de la conca mediterrània que ha comptat amb la presència de representants institucionals i empresarials de Grècia (Sofia Kounenaki, presidenta de la Cambra de Comerç i Indústria d’Atenes), Xipre (Irene Georgalla, d’Invest Cyprus), Portugal (Luís Rebelo de Sousa, d’AICEP) i França (Jorge Martin, director d’Invest in France), en una jornada organitzada per Casa Mediterrani.
Tendències, innovació i emprenedoria
En aquesta línia, també han sigut especialment seguits els continguts oferits hui dones de l’Innovation & Tech Fòrum Districte Digital, particularment, la ponència internacional de l’especialista en tendències i innovació, la novaiorquesa establida a València, Natalia Allen, que ha posat sobre la taula diverses verticals en l’àmbit de la innovació, significativament en el desenvolupament de projectes sostenibles per a la indústria tèxtil. Relacionada també amb la innovació, la Premi Jaume I d’emprenedoria, Ángela Pérez, ha protagonitzat l’esmorzar-col·loqui de hui del Fòrum Forinvest. Entrevistada per Isabel Domingo (Les Províncies), l’especialista en tècniques de biologia molecular ha reivindicat l’emprenedoria i la innovació “de manera integral i des de la formació més primerenca” per a generar un ecosistema de talent com el que està sorgint ara en la Comunitat Valenciana. Pérez va demanar “més sensibilitat” a l’administració perquè l’emprenedoria siga prioritària i va reivindicar la presència de “més referents femenins” en aquest sector.
Per part seua, el sector de l’assegurança i la mediació va tornar a ser protagonista hui amb la massiva assistència de professionals d’aquest sector. En el Fòrum de l’Assegurança s’ha celebrat el XIII aniversari d’APROCOSE en el qual s’ha reconegut la labor dels bombers valencians en les seues missions humanitàries així com ha rebut la visita del conseller d’Economia Sostenible, Rafa Climent, que ha participat en la jornada sobre normativa europea en sostenibilitat aplicable al sector assegurador.
Forinvest compte com event partners amb CaixaBank, Santander, Sabadell, Ibercaja i la Generalitat Valenciana a través de l’Institut Valencià de Finances (IVF). A més, compta amb Districte Digital Comunitat Valenciana com Partner Tecnològic mentre que Mapfre és l’asseguradora oficial i Iryo transport oficial. L’Ajuntament de València és patrocinador d’aquesta convocatòria, que a més compta amb la col·laboració de nombroses empreses, associacions i col·lectius professionals.
- info
https://forinvest.feriavalencia.com/