Forinvest obri les seues portes: del ‘tsunami digital’ a la transformació de la banca

La revolució tecnològica de l’anomenada Web3 i l’aplicació de noves tecnologies digitals com la intel·ligència artificial també en sectors com la de la banca i les assegurances protagonitzen la jornada inaugural de Forinvest en la qual han participat des del president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri al conseller delegat d’Ibercaja, Víctor Iglesias o el Digital Chief Officer de Telefónica, Chema Alonso.

Forinvest també ha fet una crida per la igualtat en el context del 8 de març amb taules de treball com la celebrada amb periodistes especialitzades en informació econòmica.

El fòrum registra des de primera hora del matí una notable afluència de professionals, inversors i públic en general interessat a conéixer de primera mà les propostes dels 91 expositors de sectors com el financer, empresarial, assegurador o formatiu.

València, 8 de març 2023.-La décimosexta edició de Forinvest ha arrancat aquest matí amb força, una notable assistència de públic i la posada en marxa del més de centenar de ponències, jornades i taules de treball proposades en el seu programa al llarg d’aquestes dues jornades i entorn d’un programa que transcendeix al que tradicionalment s’entén com un fòrum financer-econòmic. Una bona prova d’això ha sigut el programa de hui. Si ahir, en la Nit de les Finances, la geoestrategia es colava en la ponència principal, hui el que s’ha vingut a denominar ‘tsunami digital’ ha impregnat gran part de les reflexions dels diferents fòrums, des dels més purament econòmics fins als del sector de l’assegurança passant, lògicament, per l’innovador ‘Innovation & Tech Fòrum Districte Digital’, aquest any impulsat per el ‘hub’ digital alacantí.

I precisament en aquest fòrum arrancava Forinvest 2023 per tot l’alt, amb la presència del ‘guru’ tecnològic i actual Digital Chief Officer de Telefónica, Chema Alonso, que ha fet un repàs d’algunes de les tecnologies més disruptives que ja són presents entre nosaltres. En aquest sentit, Alonso va anunciar la consolidació plena de l’era del web3, que va definir com “una acumulació massiva de tecnologia” i que “transformarà el nostre estil de vida per la irrupció de tecnologies entorn del blockchain, l’emmagatzematge massiu de dades, el 5G, la Wifi6, la realitat augmentada i especialment la intel·ligència artificial”. Sobre aquest tema, Alonso ha explicat que estem en ple “tsunami digital” i va incidir en l’explosió de l’aplicació de la intel·ligència artificial “en tots els àmbits de la nostra vida, des de l’atenció al públic, a la generació d’algorismes que ens fan estar més enganxats a les Xarxes Socials i la generació de persones sintètiques que poden arribar fins i tot a suplantar la nostra identitat”.

Alonso, va rebre de mans de Maria José Puigcerver, directora de Forinvest, un reconeixement per tota la seua trajectòria com a millor figura pública en el sector innovació, destacant la seua gestió del talent jove en la tecnologia, la defensa i difusió continua que sobre la innovació realitza en tots els àmbits. Aquest Fòrum, a més, també ha rebut hui la presència del conegut ‘youtuber’ valencià Natcher, que ha participat en una taula redona sobre el futur de la indústria audiovisual.

Transformació bancària i rendibilitat

Respecte al sistema bancari, Forinvest ha acollit hui a dos autèntics pesos pesants del sistema financer espanyol, com el president de CaixaBank, Juan Ignacio Goirigolzarri, i el conseller delegat d’Ibercaja, Víctor Iglesias. En l’esmorzar de la jornada de hui, Goirigolzarri, en un col·loqui públic amb Noa de la Torre (El Mundo), ha dibuixat un escenari actual de “incertesa” pels canvis esdevinguts per la pandèmia i la guerra d’Ucraïna, la qual cosa ha accelerat “dues forces que ja estaven en marxa com la transició climàtica i la digitalització” i ha mostrat la seua preocupació pel canvi de paradigma en el concepte de la globalització en nom d’un major proteccionisme. Malgrat tot, el president de CaixaBank s’ha mostrat optimista per les perspectives econòmiques al nostre país per “la positiva evolució en els canvis del PIB i el mercat del treball”, encara que “ens continua preocupant la inflació”. No tant, en aquest sentit, els tipus d’interés alts ja que, al seu judici, “un entorn del 4% indica una normalització d’aquests perquè torne la rendibilitat al sistema bancari. No són tipus anormalment alts”. Sobre l’evolució de l’economia de la Comunitat Valenciana, Goirigolzarri va reconéixer que la regió “està creixent per damunt de la mitjana nacional, en un entorn del 1’9%, amb bones notícies entorn de l’ocupació, el consum i, especialment, les exportacions, que han crescut més d’un 20%”.

Per part seua, el conseller delegat d’Ibercaja, Víctor Iglesias, va explicar l’escenari actual de la banca, “més concentrada entorn de cinc grans entitats i que ha vist reduir les ocupacions i les oficines, d’una banda, i d’altra banda amb una aposta més per la digitalització”. En aquest sentit, Iglesias va abordar que els grans reptes del sector passen per “incrementar la rendibilitat sobre fons propis després d’una època de tipus baixos, l’aplicació d’innovacions tecnològiques com la intel·ligència artificial i l’excel·lència en el servei global cap a un consumidor més digital”.

L’assegurança es digitalitza

Per part seua, el sector de l’assegurança i la mediació – un dels grans eixos de Forinvest- també ha emprés un camí sense retorn cap a la digitalització, com s’ha evidenciat en el tradicional Fòrum de l’Assegurança. En aquest, els CEO’s de Mapfre Ibèria i Zurich España, José Manuel Inchausti i Vicente Cancio respectivament van participar en una Taula de Debat al costat del conseller delegat d’Unió Alcoiana i els presidents d’ADECOSE i AUNNA en el qual van analitzar la nova era que s’obri per al sector de l’assegurança amb la digitalització, “amb oportunitats il·limitades, per exemple, amb la possibilitat d’hiperpersonalizar les ofertes d’assegurances als nostres clients, amb un correcte ús de les dades de cadascun d’ells”. A més, van apuntar que la digitalització no ha d’entrar en conflicte entre les asseguradores i els mediadors sinó que aquests, fins i tot, “poden ajudar els nostres clients a superar la bretxa digital”.

Reivindicació del paper de la dona

Mentrestant, una celebració com la del ‘8M’ també ha impregnat la jornada de hui de Forinvest, que s’ha volgut sumar a la reivindicació del paper de la dona en sectors professionals com els que abordar Forinvest. Un bon exemple d’això ha sigut la interessant Taula de Treball en la qual sis professionals de la comunicació econòmica de la Comunitat Valenciana han debatut sobre l’òptica de la periodista especialitzada sobre aquesta mena d’informacions. Moderats per Ana Durán (Cadena SER) i amb la participació de Julia Brines (Expansió), Ana Garrido (La Razón), Neus Navarro (La Vanguardia), Amparo García (TVE) i Laura delle Femmine (El País), les periodistes han reivindicat la importància de “transmetre d’una manera didàctica aquest tipus d’informacions, més enllà del gènere del lector” i han detectat un major interés pel que han denominat la “economia domèstica, la que ens afecta el dia a dia”. Quant a la bretxa en la igualtat encara que constaten que “el món econòmic encara està molt masculinizado i encara hi ha poques dones ocupant càrrecs de responsabilitat”, “alguna cosa està canviant en la societat quan cada vegada han més ministres, per exemple”.

El món del segur també es va voler sumar a aquesta reivindicació i va celebrar, en el marc del Fòrum de l’Assegurança, la seua tercera Trobada de Dones Asseguradores, amb els reconeixements a Sonia Calzada, Esther Ruiz i Dolores Antón.

Fòrums de finances personals i de l’assessor

De manera paral·lela, Forinvest també acull dos fòrums de característiques molt didàctiques i centrats en mostrar els últims avanços del moment. És el cas del Fòrum de l’Assessor, en el qual hui s’han centrat en avançar en algunes de les noves obligacions en l’àrea de facturació i la legislació mediambiental; i, d’altra banda, el Fòrum de Finances Personals, massivament seguit per xicotets estalviadors i inversors, i que hui han abordat des del futur de les hipoteques fins a inversions alternatives o els depòsits a llarg termini.

En aquesta primera jornada, el conseller de Fent i Model Econòmic i president de Forinvest, Arcadi España, ha assistit a algunes de les ponències de la jornada així com ha realitzat un recorregut pels diferents estands del certamen que demà dijous viurà la seua segona i última jornades amb la presència destacada de l’especialista internacional en tendències, la novaiorquesa Natalia Allen, l’esperada taula de perspectives econòmiques i una taula de treball d’oportunitats de negoci al Mediterrani amb presència de representants institucionals de Grècia, Xipre, Portugal, i França. Forinvest 2023 serà clausurat, ja a la vesprada, per l’ex JEMAD i ex director del CNI, el general Félix Sanz Roldán, que donarà una nova visió geostratégica del panorama nacional i internacional.

Què és Forinvest

Al llarg de les seues 15 edicions, Forinvest s’ha consolidat com el fòrum de networking i coneixement més rellevant en el qual traslladar a la societat la cultura financera, a través de les grans empreses i entitats financeres i asseguradores d’Espanya així com els CEOs de moltes startups que van aconseguir llançar el seu negoci en Forinvest i convertir-se en grans empreses. En aquest sentit, Forinvest ha reunit al llarg d’aquests 15 anys a més de 3.000 ponents i convocar a més de 80.000 visitants i prop de 2.000 expositors amb presència en alguna de les edicions celebrades de Forinvest.

Forinvest compte com event partners amb CaixaBank, Santander, Sabadell, Ibercaja i la Generalitat Valenciana a través de l’Institut Valencià de Finances (IVF). A més, compta amb Districte Digital Comunitat Valenciana com Partner Tecnològic mentre que Mapfre és l’asseguradora oficial i Iryo transport oficial. L’Ajuntament de València és patrocinador d’aquesta convocatòria, que a més compta amb la col·laboració de nombroses empreses, associacions i col·lectius professionals.