La Institució Firal es posa de nou al servei de la societat valenciana i destina un pavelló per a la recepció i distribució de l’ajuda humanitària amb destinació a Ucraïna i que en data de hui sumen ja 415 palets de productes sanitaris i higiènics, aliments i roba que eixiran rumb a Ucraïna la setmana vinent.
La consellera de Participació, Rosa Pérez Garijo, la directora general de Coordinació del Diàleg Social, Zulima Pérez Seguí, i el president de la CEV, Salvador Navarro han visitat aquest dijous el pavelló destinat a aquesta operació logística.
València, 10 març 2022.- El Consell començarà la setmana vinent l’enviament escalonat del material per a l’ajuda humanitària a Ucraïna que ha sigut recollit en els tres centres logístics de la Comunitat Valenciana amb la col·laboració de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, els ajuntaments i la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana.
Així ho ha avançat la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, que ha visitat el centre logístic de València situat en Fira València, al costat de la directora general de Coordinació del Diàleg Social, i encarregada de la coordinació logística de l’operació, Zulima Pérez.
Durant l’atenció als mitjans, la consellera ha valorat la solidaritat de la ciutadania i de les empreses valencianes que estan aportant gran quantitat de material i productes sanitaris, higiènics, roba i aliments, entre altres, i ha recomanat, als qui vulguen continuar col·laborant, realitzar una aportació econòmica a les ONGD que treballen en la zona de conflicte en lloc d’adquirir nous productes.
En aquest sentit, ha explicat que davant el canvi de necessitats en els productes demandats per l’ambaixada i amb la finalitat que les compres es realitzen sobre el terreny i arriben de manera immediata, les persones interessades poden realitzar les seues donacions a través dels comptes solidaris habilitats amb tal fi i que poden ser consultades en el portal GVA Oberta.
Informació en la web GVA *Oberta
En concret, en la web (consultar ací) s’ofereix un llistat d’organitzacions amb base en la Comunitat Valenciana i inscrites en el Registre d’Agents de Cooperació Valenciana que estan treballant en el terreny, i que serà actualitzat periòdicament. En aquests moments les ONGDs que operen a Ucraïna, bé directament o a través de socis locals, són Cruz roja, Farmamundi, ACNUR, Unicef, Ajuda en Acció, Càritas, *CESAL, Metges del Món, Save the Children i Vinyes.
Des de la web també s’insisteix en la importància que la societat valenciana s’informe de les vies d’ajuda sol a través dels canals de fonts oficials per a evitar la difusió d’informació errònia o falsa que puga ser contraproduent o perillosa, o que puga provocar fraus o estafes.
D’altra banda, Pérez Garijo ha avançat que dilluns que ve convocarà el Comité d’Ajuda Humanitària d’Emergència amb la finalitat de consultar a les organitzacions no governamentals els projectes que volen dur a terme amb en la zona. La consellera ha recordat que es disposa d’un pressupost de 1,9 milions d’euros per a destinar a aquests projectes humanitaris d’emergència, que fins i tot podria ser ampliat en cas de necessitat.
Enviament a ubicació segura
Per part seua, la directora general de Coordinació del Diàleg Social, Zulima Pérez, ha agraït la col·laboració de la FVMP i de les empreses valencianes, a través de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana, que estan «canalitzant la solidaritat» de la ciutadania i dels ajuntaments.
La directora general ha explicat que fins al moment s’han rebut 412 palets amb productes sanitaris i higiènics, aliments i roba, i que s’ha previst enviar en un total de 20 camions que començarà la distribució de tot aquest material la setmana vinent.
Referent a això ha assenyalat que l’enviament es realitzarà de manera escalonada a causa del col·lapse de les carreteres de la zona, i es prioritzarà la distribució del material concretat per l’ambaixada, que serà traslladat fins a la ubicació segura acordada pels governs dels països fronterers amb Ucraïna com Polònia i Romania, on es troben les bases de les ONGD, i l’ambaixada d’aquest país.
412 palets de productes i material d’ajuda
Fins al moment s’han recollit 412 palets de material i productes per a ajuda huanitaria, dels quals en el magatzem de Fira València s’han recollit 217 palets, dels quals destaca 43 amb productes alimentosos; 89 amb productes sanitaris i higiènics, i 81 amb roba, entre altres.
Quant al material emmagatzemat en el centre logístic d’Alacant, un total de 176 palets, dels quals 34 corresponen a roba, 73 a aliments, 37 a productes d’higiene, 19 a material sanitari, 12 a mantes i un a calçat.
La recollida de material a Castelló ha donat principi aquest dijous i de moment estan classificats i empaquetats 19 palets, dels quals 8 de roba, 7 d’aliments, i 4 de productes d’higiene i sanitaris.
Visita als centres logístics d’Alacant i Castelló
Aquest dijous la Generalitat també ha organitzat la visita als centres logístics d’Alacant i Castelló. En concret, la secretària autonòmica de Cooperació i Qualitat Democràtica, Toñi Serna, i la directora territorial de Presidència, Antonia Moreno, s’han traslladat fins a la Ciutat de la Llum per a visitar el Centre logístic d’Alacant; i la directora general de Cooperació Internacional per al Desenvolupament, Xelo Angulo, al costat del president de la Diputació de Castelló, Josep Martí, i la directora territorial de Presidència a Castelló, Eva Redondo, han visitat el Centre logístic de Castelló.
Cal recordar que la Generalitat va obrir dilluns passat, 7 de març, els tres centres logístics habilitats per a recollir el material d’ajuda humanitària de primera necessitat que la ciutadania està portant als ajuntaments, des d’on és traslladada a Fira València, la Ciutat de la Llum d’Alacant i el Cocherón Provincial de Castelló de la Plana.