FIMMA + Maderalia posa en valor la fusta en edificis històrics de la ciutat amb la iniciativa ‘València Open Wood’

Experts en arquitectura i construcció visitaran durant la fira edificis com el Palau de la Generalitat, la Facultat de Teologia o el Col·legi Imagine Montessori on la fusta és protagonista en la seua construcció.

València, 8 maig 2024.- La fusta ha sigut, tradicionalment, poc valorada en la Comunitat Valenciana com a material de construcció. Però no sempre ha sigut així i actualment, a causa de ser un material mediambientalment sostenible i ecològic, està guanyant cada vegada més adeptes entre els professionals de l’arquitectura i construcció.

Per a impulsar el seu ús, l’edició d’este any de FIMMA + Maderalia (14-17 maig en Fira València) dedicarà bona part del seu contingut tant expositiu com formatiu a la construcció amb fusta. Però, a més, posarà en marxa una iniciativa pionera mitjançant la qual acostarà als professionals que així ho desitgen els secrets del seu ús en la construcció tant en edificis històrics com en construccions més actuals.

La iniciativa ‘València Open Wood’ realitzarà durant dos jornades de la fira un recorregut guiat per especialistes per edificis de gran importància històrica i especial rellevància arquitectònica on la fusta ha sigut protagonista. Esta iniciativa, impulsada amb la col·laboració de l’Institut Tecnològic AIDIMME, el Col·legi d’Arquitectes de la Comunitat Valenciana i la Càtedra Fustam, creada per la UPV i l’IVE amb el suport de la Generalitat Valenciana, es realitzarà els pròxims 14 i 16 de maig i requerixen una inscripció prèvia.

Palau de la Generalitat i Facultat de Teologia

Els recorreguts previstos per ‘València Open Wood’ donaran inici el mateix dimarts 14 de maig, primer dia de FIMMA + Maderalia, amb la visita al Palau de la Generalitat i la Facultat de Teologia ‘Sant Vicent Ferrer’, a la ciutat de València. Al Palau, els professionals inscrits podran conéixer les sales on els elements de fusta presenten una especial rellevància, tant des d’un punt de vista estructural com
Ornamental, com els diferents tipus de sostres, des de teginats profusament decorats, alfarjes amb suports sobre bigues dorments i canecillos
Encastats fins a l’estructura vista de la coberta, de tipus “parell, filera i artell” amb els seus enormes tirants.

Per part seua, la segona visita del dia recaurà en l’edifici de l’Antic Seminari Conciliar del carrer Trinitaris de València, seu de la Facultat de Teologia. En la mateixa es podran veure els treballs de rehabilitació, especialment els treballs de consolidació i reforç estructural de l’estructura muraria, voltada i de cobertes i forjats de fusta, estructures que es deixen vistes com a reconeixement del seu valor tipològic i estètic.

Col·legi Imagine Montessori

La segona jornada del ‘València Open Wood’ serà el dijous 16 de maig i, en esta ocasió, els professionals assistents es traslladaran des de Fira València fins a l’Imagine Montessori de Paterna, el primer col·legi a Espanya amb una doble certificació Breeam Excellent i Verd 4 fulles, que garantixen que el disseny, l’execució i el seu ús quotidià, es duen a terme sota els més exigents criteris de sostenibilitat, reduint en un 45% el consum d’energia enfront d’un edifici convencional d’ús similar.

En este edifici, tots els tancaments de façanes i cobertes s’han realitzat amb un dels materials més sostenible que existix: la fusta amb origen de gestió forestal sostenible, que des del seu naixement absorbix CO₂, no requerix a penes energia en la seua manipulació i es pot reciclar al 100%. La major part de les façanes estan formades per murs d’entramat lleuger de fusta, consistent en la formació de bastidors de fusta emplafonats en la seua cara interior
amb fris de fusta i en l’exterior amb un tauler de ciment, els quals porten en el seu interior un aïllament de fibra també de fusta certificada.

A més dels seus beneficis mediambientals atorga a l’edifici una gran capacitat d’aïllament tèrmic gràcies a la seua baixa conductivitat tèrmica, evitant la formació de condensacions d’humitat en trobar-se el vapor d’aigua de l’interior amb possibles superfícies fredes tal com ocorre amb altres materials. Al mateix temps, permet que l’edifici transpire i regule el contingut d’humitat interna.

“Un canvi de tendència en la societat”

Per a Alberto Rubio, director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència energètica de la Generalitat Valenciana, s’està detectant “un canvi de ritme en els professionals del sector i l’alumnat per saber més sobre com construir amb fusta. Cada vegada la societat és més conscient dels beneficis indubtables de la construcció sostenible”. En este sentit, Rubio, aplaudix iniciatives com la plantejada per FIMMA + Maderalia que permet “fer un salt qualitatiu sense parangó en esta edició amb una clara aposta per la construcció amb fusta”.

El registre per a professionals interessats a assistir a alguna de les visites programades dins de la iniciativa ‘València Open Wood’ continua obert. Les inscripcions es poden realitzar en línia en este enllaç: https://fimma-maderalia.feriavalencia.com/valencia-open-wood-2/

Què és FIMMA + Maderalia?

FIMMA + Maderalia és la Fira Internacional de Materials, Tecnologia i Components per al Moble, Interiorisme i Projectes Contract, que celebrarà en 2024 la seua 40 edició en Fira València. En la seua última convocatòria va acollir una oferta de 396 expositors directes i 844 firmes i marques representades i va rebre la visita de 35.942 professionals de 60 països, la qual cosa va suposar un increment del 10% respecte a l’anterior edició.

+info
https://fimma-maderalia.feriavalencia.com/

Desplaça cap amunt