Ecofira i EGEC tanquen les seues portes amb un augment del 25% de visitants respecte a 2021
• Power Electronics, Naturgy, Enercoop, la Fundació València Clima i Energia, GDES, Valfortec, Iberdrola i un projecte ministerial, guardonats amb els primers Premis de transició Energètica de la Comunitat Valenciana
València, 16 de novembre de 2023.- Ecofira i EGEC conclouen una edició d’èxit després de tres dies d’intenses jornades de coneixement, debat i negocis en Fira València. A l’espera de les dades finals, l’esdeveniment ha superat les expectatives en registrar un augment del 25% en l’afluència de visitants respecte a la seua edició anterior en 2021. Unes dades que evidencien el compromís creixent dels professionals i empreses en la cerca d’alternatives sostenibles i eficients per a abordar els desafiaments ambientals i energètics actuals.
Així ho ha afirmat el president d’ECOFIRA, Jorge Tejedo, “la important afluència de professionals i d’administracions públiques ha superat totes les nostres expectatives, deixant molt satisfets als nostres expositors”. Per a Tejedo, “la coincidència amb la fira de les Energies, “ha contribuït significativament per a atraure a un major nombre de visitants als nostres certàmens, evidenciant que els esdeveniments presencials tornen a prendre impuls”.
D’altra banda, ha volgut reflectir “el paper prescriptiu i reivindicatiu d’ECOFIRA que, al llarg d’estes dues dècades, s’ha materialitzat en esta edició. El sector demanda a l’administració una modificació legislativa que permeta sistemes de tractament, com la valorització energètica de residus, seguint els principis de proximitat i autosuficiència”. Conclouen dient, “el turisme de residus ha d’arribar a la seua fi”.
Ricardo Romaguera, president d’EGEC, també es mostra satisfet i agraït pel suport mostrat pel sector energètic de la Comunitat Valenciana a esta primera edició d’EGEC”, a més puntualitza dient que “això és només la primera llavor d’una nova etapa, que hi haurà un abans i un després d’Energy Global Expo & Congress en el sector energètic valencià”.
Power Electronics, Naturgy, Enercoop, la Fundació València Clima i Energia, GDES, Valfortec, Iberdrola i un projecte ministerial, guardonats amb els primers Premis de transició Energètica de la Comunitat Valenciana
El fermall final de la segona jornada d’EGEC va ser la celebració de la Gala de l’Energia, organitzada pel Clúster de l’Energia de la Comunitat Valenciana i que va servir com a marc per al lliurament dels Premis Transició Energètica de la Comunitat. Uns guardons que s’han dividit en huit categories, quatre d’elles centrades en reconéixer iniciatives sectorials concretes, i altres que posen en valor la trajectòria, foment, impuls i innovació a nivell empresarial.
Power Electronics va obtindre el premi al “Foment empresarial en matèria d’energia de la Comunitat Valenciana” pel seu destacat paper en la inversió per a la creació d’indústria i desenvolupament de producte en el sector energètic”. La Fundació Valenciana Clima i Energia, va ser guardonada amb el premi “Iniciativa d’impacte social en matèria energètica de la Comunitat Valenciana”, per la seua destacada labor en la democratització de l’energia i el desenvolupament d’iniciatives socials en matèria energètica. Per part seua, ENERCOOP va ser premiada com a “Millor iniciativa de democratització en matèria energètica”, pel projecte COMPTEM, pioner en el desenvolupament de comunitats energètiques, avanços en la digitalització en la gestió de l’energia i facilitar l’accés a la informació energètica dels usuaris.
Com a “Millor iniciativa en l’impuls de la transició energètica”, el Clúster d’Energia de la Comunitat Valenciana va reconéixer el treball de la Secretaria per a la Transició Energètica i Repte Demogràfic del Ministeri, per la iniciativa EQUAL BY 30. L’entitat valenciana va posar així en valor un projecte que treballa per la Igualtat en la Transició Energètica treballant per la igualtat salarial, la igualtat de lideratge i la igualtat d’oportunitats per a les dones en el sector de l’energia neta per a 2030.
NATURGY va ser guardonada com a premi a la “Innovació en matèria energètica” per la investigació i el desenvolupament de vectors energètics, la cerca de millores en l’eficiència de noves energies renovables i l’emmagatzematge energètic, mitjançant l’impuls de projectes innovadors de biometà, així com projectes desenvolupats des del vehicle Innovahub. També el Grup Dominguis, GDES, va ser ovacionat en ser reconegut com a premi al “Trajectòria empresarial en matèria d’energia”, havent destacat per la seua trajectòria empresarial i bon govern en el relleu generacional dins del sector de l’energia.
El guardó “Impuls empresarial en matèria energètica” va quedar en mans de VALFORTEC, per haver destacat pel seu impuls en la diversificació del negoci, la internalització i l’obertura a nous mercats. I finalment IBERDROLA, va rebre el premi al “Impuls de les Energies Renovables”, havent destacat pel seu desenvolupament de les EE.RR., tant pel nombre de projectes desenvolupats, com per la diversificació en diferents fonts d’energia, Eòlica, Solar Fotovoltaica, emmagatzematge, hidrogen i hibridació de projectes.
Els premis van ser entregats pel director del certamen, Andrés Gil-Nogués, el president d’Energy Global Expo & Congress i cap visible del Clúster d’Energia de la Comunitat Valenciana, Ricardo Romaguera i el director general d’Energia, Manuel Argüelles.
Apostar per el “reuse” millorant la qualitat de la fabricació tèxtil, conclusió en la jornada “Fent possible l’impossible” sobre el reciclatge tèxtil
Per a Pedro Andrés Oliver, president d’Asirtex, “a Espanya no veiem la magnitud del problema que tenim amb la recuperació de solo el 10% del tèxtil, pel que cal apostar per el “reuse” millorant la qualitat de fabricació”. Esta és una de les conclusions que han sorgit en la taula de debat “Fent possible l’impossible” sobre el reciclatge tèxtil en Ecofira. A més, el president ha afirmat que de la gestió de residus tèxtils s’han d’ocupar les empreses autoritzades, “denunciant les instal·lacions il·legals i fomentant la llibertat de mercat, així com impedint la creació d’un oligopoli i ampliant el mercat de contenidors en la via pública”.
En l’obertura de la xarrada, Emilio Gambau, cap de servidio de Residus de la Conselleria de Medi Ambient, va recordar que la gran majoria de residus tèxtils que arriben als contenidors de resta, un 1% acaben en abocadors pel seu difícil reciclatge, alguna cosa que ha de canviar per llei a partir de 2025.
Amb la clausura de hui, EGEC i ECOFIRA ja tenen la vista posada en la seua pròxima edició per a l’any 2024, en la qual es fusionaran amb EFIAQUA i una nova edició d’Eco Chemical Solutions by Quimacova, del 19 al 21 de novembre de 2024.