Un jurat compost per experts del sector tria les peces finalistes d’aquestes prestigioses distincions, que valoren la tècnica, l’estètica dels elements arquitectònics, la innovació o la sostenibilitat.
Ester Cruz Gómez, del Centre Universitari Internacional de Barcelona s’alça amb el primer premi en la categoria A , ‘Productes conformats mitjançant premsatge semisec’, Aishath Zuha Abdul Bari, de la Universitat Internacional de Catalunya, amb el primer premi en la categoria B, ‘Productes ceràmics conformats mitjançant altres mitjans’, i en la categoria de Disseny de Bany, el primer guardó recau sobre Paula Esteve, Patricia Martínez i Cinthya Vanessa Carrera, de l’EASD València.
Els projectes guanyadors s’exposaran en Fira València del 27 de febrer al 3 de març, durant la celebració de Cevisama.
València, 14 febrer 2023.- CevisamaLab ja té guanyadors per a 2023. Tres categories, tres projectes que s’han alçat amb un primer premi, triat per un jurat expert en l’àmbit del disseny, l’arquitectura, el periodisme i l’empresa, que han avaluat la tècnica, l’estètica dels elements arquitectònics, la innovació o la sostenibilitat dels projectes presentats.
En l’apartat de Disseny Ceràmic, Ester Cruz Gómez, del Centre Universitari Internacional de Barcelona s’ha fet amb el primer premi en la categoria ‘Productes conformats mitjançant premsatge semisec’ amb un projecte titulat ‘Cuca de llum’. “És un revestiment ceràmic que aporta funcionalitat afegides al material com la luminescència o la variabilitat de l’aspecte i que aporta un factor sorpresa a les façanes”, ha destacat el jurat sobre el projecte. El segon premi d’aquesta categoria ha quedat desert.
Per part seua, Aishath Zuha Abdul Bari, de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), ha aconseguit el primer premi a ‘Productes ceràmics conformats mitjançant altres mitjans’ amb el seu projecte ‘Bloc Galce’. El jurat va valorar l’aportació tècnica i estètica d’un element arquitectònic que destaca la mediterraneidad i el tractament de la llum. El segon premi se l’ha emportat Juan Gaitán, també de la UIC per una peça anomenada ‘Iktinos’. Li ho han concedit per les possibilitats estètiques contemporànies i la versatilitat a l’hora d’emprar el material ceràmic en espais interiors a manera de gelosia i element ornamental.
El primer i segon premi d’aquestes categories de Disseny Ceràmic compten amb una dotació econòmica de 2.000 i 1.000 euros respectivament.
Així mateix, s’han atorgat dos accesits, sense dotació econòmica, un a Martina Musacchio (UIC) per ‘Santulan’ i un altre a Toni Martínez, Carlos Marín i Luis Lira (EASD València) pel seu projecte ‘Tides’.
En la categoria de Disseny de Bany, el primer premi, valorat també en 2.000 euros, ha recaigut sobre Paula Esteve, Patricia Martínez i Cinthya Vanessa Carrera, de l’EASD València per la peça ‘Mobilitat Sostenible 3.0’. “És una solució urbana realista ideada per a optimitzar el confort dels ciutadans en una instal·lació publica com són les marquesines de les parades de l’autobús. És una estratègia d’ubicació urbana gens invasiva que aprofita un element urbà ja existent”, defineix el jurat.
Així mateix, el projecte ‘Ecobath’ d’Elisabeth Carratalá, Sofía Sánchez i Lena Jorg, de l’EASD València, ha sigut guardonat amb el segon premi d’aquesta categoria per la seua estratègia d’urbanisme tàctic, un fenomen a l’alça en l’entorn amb un resultat estètic i funcional molt apreciable, segons el jurat. L’accesit d’aquesta categoria se l’ha emportat la peça Travatory, per Gema Valero, Romy Roukana i Ingrid Manhertz, també d’EASD València.
El lliurament dels premis CevisamaLab tindrà lloc durant l’última jornada del certamen, que se celebrarà del 27 de febrer al 3 de març en Fira València.
Un jurat d’experts
Els premis CevisamaLab han comptat amb un jurat d’altíssim nivell, que han triat acuradament els projectes guanyadors. Entre ells ha estat Fran Sabater, soci al costat de Pablo Pérez i Carlos De Pablo en Samaruc Estudi des de 2012. Sabater és membre del CDICV des de 2012 Vicedegà des de 2021.
Així mateix, també ha participat Carlos Salazar, arquitecte en Carlos Salazar Arquitecto, que va obtindre en 2021 un Golden Design Award pel projecte Bartolilab de la Todolí Citrus Fundació. Actualment és Vocal de Cultura del Col·legi Territorial d’Arquitectes de València.
També forma part d’aquest selecte grup Javier Cabrerizo, que exerceix des de 2004 com a periodista especialitzat en la indústria de la ceràmica, sent el responsable de continguts d’El Periódico del Taulell. També escriu sobre les últimes novetats del sector en el Periòdic del Mediterrani.
Gallega Design Studio i VIVES Azulejos i Gres també han sigut part d’aquest jurat d’experts. Gallega Design Studio ha estat representat pel seu fundador Vicente Gallega, membre de la Junta Directiva de l’ADCV, en la qual ha exercit diferents llocs, actualment a càrrec de la seua tresoreria, vicepresident II de READ. Per la seua part VIVES Azulejos i Gres, empresa dedicada a la fabricació de productes ceràmics amb més de 65 anys de trajectòria, ha aportat la seua experiència a través del seu responsable de disseny, Inmaculada Traver.