València, 15 de novembre de 2023.- La segona jornada d’ECOFIRA, Fira Internacional de Solucions Mediambientals, i ENERGY GLOBAL EXPO & CONGRESS, dedicada a les Energies i Transició Energètica, ha estat marcada per la notable afluència de visitants professional que han acudit a Fira València a conéixer de primera mà les últimes innovacions presentades per les 130 empreses expositores que participen en la mostra. A més, han participat activament en diverses sessions de debats i conferències dutes a terme per experts en el marc del programa congressual de tots dos esdeveniments.
Durant la jornada de hui, s’ha posat èmfasi en un tema de gran rellevància: els gasos renovables, entre els quals destaquen el biogàs, el biometà i l’hidrogen. Dins del marc d’ECOFIRA, Carmen Rider, Business Developer Spain de l’empresa Waga Energy, ha enfocat dues idees fonamentals durant la ponència ‘El biogàs: experiències en energia’. Una d’estes idees ressalta que “som pioners en la producció de biometà a partir del gas provinent d’abocadors, comptant amb una de les 18 instal·lacions situades a Espanya”. La segona idea que ha destacat durant la seua intervenció és la perspectiva de qui treballe a la Comunitat Valenciana “estarà involucrada en un projecte guanyador”. Un projecte que es caracteritza per “generar ingressos a llarg termini, alinear-se amb els objectius establits en la ruta valenciana del biogàs i complir amb les regulacions com l’Ordre TED/789/2023 sobre emissions de gasos d’efecte d’hivernacle en abocadors i, essencialment, constituir un projecte d’economia circular que enfronta activament el desafiament del canvi climàtic”, ha puntualitzat.
En el marc congressual d’EGEC, on també han tractat l’assumpte dels gasos renovables en la xarrada ‘El desenvolupament i futur del Biogàs a Espanya i en la Comunitat Valenciana’, Enrique Bayonne, director del Clúster d’Energies de la Comunitat Valenciana, ha emfatitzat el colossal potencial de generació de biogàs d’Espanya i principalment de la Comunitat Valenciana. No obstant això, Bayonne ha assenyalat que este potencial no s’ha traduït plenament “a causa de la falta d’acompanyament regulador, la qual cosa ha relegat a Espanya i a la Comunitat Valenciana a posicions ressagades en comparació amb països com França i Alemanya, més ben situades en la generació de biometà”.
El desafiament al qual s’enfronta el sector radica a aconseguir un nivell equiparable al de les nacions líders en esta indústria. Este repte implica no sols superar les limitacions reguladores, sinó també impulsar un marc normatiu que promoga la innovació i l’expansió sostenible del biogàs com una peça fonamental en la matriu energètica nacional i regional.
Un altre dels actes destacats durant la jornada de hui ha sigut el lliurament del certificat de Circularitat d’AENOR a l’empresa expositora d’ECOFIRA, Recypur, única empresa en el món que compta amb este certificat. En l’acte, el seu director general, Vicente Barberá, ha rebut el guardó de mans del director d’AENOR de la Comunitat Valenciana, Salvador Ibañez.
El reciclatge tèxtil i el nou contracte de neteja i recollida de l’Ajuntament de València, protagonistes demà en les jornades d’ECOFIRA
Dins del programa de conferències organitzades per a demà en el marc congressual d’ECOFIRA, el reciclatge tèxtil té un paper destacat amb la jornada “Fent possible l’impossible” en la qual participaran destacats experts d’empreses referents i líders del sector com AITEX, Prezero o ASIRTEX. La jornada serà inaugurada per Emili Gombau, cap de Servei de Residus de la Conselleria de Medi Ambient, i Jorge Tejedo president d’ECOFIRA. A més, Pedro Andrés Oliver president d’ASIRTEX, actuarà com a moderador.
Amb la ponència “Economia circular aplicada en la indústria tèxtil: innovació en processos de reciclatge mecànic”, David Rico Ivañez, tècnic R+D d’AITEX, comentarà l’actualitat del sector tèxtil en matèria de revaloració de residus i les perspectives de futur a través de les investigacions en economia circular aplicades mitjançant la tecnologia mecànica quina, des d’AITEX, estan duent a terme, com és la realització de prototips de materials compostos de polímer o les partícules a partir de teixits reciclats.
Per part seua, Prezaro en la seua ponència “Prezero i el reciclatge del residu tèxtil post-consum. Reptes per a una economia circular”, Elisabet Gonzalez, gerent d’Innovació de la signatura, explicarà les seues experiències de reciclatge de tèxtil, tant upcycling com downcycling, i els reptes identificats per a avançar cap a una gestió circular del residu tèxtil una vegada entre en vigor l’obligatorietat de la recollida selectiva tèxtil en 2025 de la Llei 7/2022, de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular. I, per a finalitzar, Pedro Andrés Oliver, president d’ASIRTEX, parlarà sobre La RAP en el tèxtil, la Responsabilitat Ampliada del Productor RAP, que segons afirma, “ve per a quedar-se i s’organitzarà a través d’un SCRAP, entitat sense ànim de lucre que s’encarregarà de gestionar, administrar i controlar la traçabilitat dels articles i els residus que generen”.
La xarrada tindrà lloc en dijous 16 de novembre a les 10 hores a la Sala de conferències d’ECOFIRA.
Així mateix, es donarà a conéixer el nou contracte de neteja i recollida de l’Ajuntament de València amb la participació del regidor Carlos Mundina, de l’Àrea de Millora Climàtica i Gestió de l’Aigua de l’Ajuntament de València, acompanyat per Antonio Moya, cap de Residus, com a moderador, a les 12.00 hores a la Sala de conferències d’ECOFIRA.
Programa congressual EGEC: https://www.energyglobalexpo.com/congress/