• La cita de prevenció, benestar i seguretat laboral torna amb força a Fira València després de la pandèmia amb prop de 30 expositors, un centenar de ponències i la digitalització en els processos de prevenció com el gran protagonista del saló.
• El president de la Generalitat, Ximo Puig, al costat del conseller d’Economia Sostenible Rafa Climent i la directora general de Treball, Elvira Ródenas, han inaugurat la mostra, que també ha acollit en la seua primera jornada els Reconeixements Laboralia 2023 i els Premis Llum que atorga la CEV.
València, 15 febrer 2023.- Laboralia, el Certamen Integral de la Prevenció, Benestar i Seguretat Laboral, ha arrancat aquest matí amb força la seua desena edició en Fira València amb una notable assistència de visitants professionals i la presentació de nombroses novetats i innovacions, moltes de les quals amb el denominador comú de la innovació. La cita, que compta amb l’impuls de l’INVASSAT, reuneix fins demà una trentena de companyies del sector i institucions i organismes representatius mentre que estan sent prop d’un centenar de ponències, xarrades i jornades les que s’estan desenvolupant en els quatre auditoris establits en Fira València per a un certamen altament professionalitzat i amb un perfil de visitant de tècnics de prevenció d’empreses i organismes públics.
Entre les novetats que s’estan presentant destaquen unes avantguardistes eines tecnològiques que recreen diferents escenaris virtuals submergint a l’usuari en situacions en situacions que en la vida real suposarien un risc en el seu àmbit laboral i fins i tot arribar a morir virtualment. També destaca alguns avanços en matèria d’equips de protecció individual (EPI’s), com un exoesquelet econòmic i assequible per a les empreses, un innovador comprovador d’ajust facial per a màscares, semimàscares i màscares autofiltrantes FFP3, FFP2 i FFP1 o noves propostes en solucions per a la rentada davant una exposició ocular o cutània a un producte químic.
Inauguració institucional
La mostra ha sigut inaugurada pel president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, que ha estat acompanyat pel conseller d’Economia Sostenible, Rafa Climent, i la directora general de Treball, directora de l’INVASSAT i, al seu torn, presidenta de Laboralia, Elvira Ródenas. Climent, precisament, ha sigut l’encarregat d’obrir l’ampli programa de conferències i ponències de Laboralia amb l’obertura a primera hora del matí del simposi organitzat per l’INVASSAT entorn de l’evolució tecnològica i prevenció de riscos laborals.
En la seua intervenció, Climent, ha anunciat que la Generalitat està treballant en un nova Estratègia Valenciana de Seguretat, Salut i Benestar Laboral que s’aprovarà enguany i que pretén donar un nou enfocament que reforce el benestar de les persones com a eix central del procés de producció. El conseller ha explicat que “la Indústria 4.0 s’ha centrat menys en els principis originals d’equitat social i sostenibilitat i més en la digitalització i les tecnologies impulsades per la Intel·ligència Artificial per a augmentar l’eficiència i la flexibilitat de la producció. Enfront d’això, -explica- emergeix un nou enfocament, el de la Indústria 5.0, que reconeix el poder de la indústria per a aconseguir objectius socials més enllà de l’ocupació i el creixement per a convertir-se en un proveïdor resilient de prosperitat, incidint en el benestar de les persones i fent que la producció respecte els límits del nostre planeta”.
Al costat d’aquest simposi, Laboralia ha acollit la celebració de la jornada organitzada per l’Institut Tecnològic ITENE entorn dels mètodes i eines per a l’avaluació dels riscos per exposició a nanomaterials en el lloc de treball, així com la jornada organitzada per l’Institut de Biomecànica de València (IBV) sobre els identificació de riscos ergonòmics en el llocs de treball, així com la integració de l’enfocament de gènere en aquestes.
A més, l’associació de mútues AMAT també ha celebrat en la vesprada de hui una trobada entorn del seu paper com a entitats col·laboradores amb la seguretat social, amb intervenció de sindicats i patronal. Per part seua, la digitalització i la identificació dels riscos en l’ús de la tecnologia i les xarxes socials -denominat ‘tecnoestrés’- han sigut analitzats hui al llarg de diverses jornades organitzades per FEMEVAL, amb la col·laboració d’ACVIRME, Unimat Prevenció i Leader.
Reconeixements Laboralia i Premis Llum
Per part seua, a última hora del matí s’ha celebrat el lliurament dels Reconeixements Laboralia 2023 a aquelles entitats que més han treballat per la prevenció en el marc de Laboralia. Amb la presència del conseller Climent i la directora general de Treball, Elvira Ródenas, les entitats que han obtingut aquest reconeixement han sigut l’Autoritat Portuària de València, l’Institut de Biomecànica de València, Iberdrola i la signatura AT Medtra, aquesta última per la seua fidelitat al certamen i per ser expositor des de la primera edició.
Aquests Reconeixements han sigut l’avantsala de la cerimònia de lliurament dels Premis Llum, que cada any concedeix la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) per a reconéixer el compromís amb la seguretat i la salut en el treball de les empreses, i que aquest 2023 han sigut per a les signatures Aimsa Grup Tèxtil i Alberta Norweg.
PROGRAMA 16 FEBRER
• 09.30 h.-11.30 h. Jornades LABORALIA “Pròxims reptes en prevenció de riscos laborals“. Auditori Iberdrola
• 10.00 h.-16.30 h. Jornades FEMEVAL Demostració de validació de màscares enfront de la sílice lliure cristal·lina. Aula FEMEVAL
• 12.00 h.-14.00 h. Jornades ITENE. Estratègies de disseny de productes i processos segurs amb nanomaterials. Sala Laboralia
• 12.30 h.-14.30 h. Simposi UGT-UMH. Simposi retorne al treball efectiu i saludable després de baixa per incapacitat temporal. Sala Castelló
• 12.30 h.-14.15 h. Jornades MÚTUES. Bones pràctiques per a la promoció de la salut mental en l’empresa. Auditori Iberdrola
• 13.00 h.-13.30 h. Xarrades Formativa. Aplicació pràctica de la intel·ligència artificial (ia) per a l’avaluació de riscos ergonòmics. Estand IBV
+info
https://www.laboralia.es/